Vlaardingen Erfgoedstad

woensdag 7 november 2018

Op 25 oktober vond de jaarlijkse informele bijeenkomst plaats van personen, verenigingen, instellingen en ambtenaren die zich bezig houden met Vlaardings erfgoed, het zogenaamde Erfgoed Platform. Dat zijn heel wat Vlaardingers! Ieder hield een 5-minutenpraatje over belangrijke ontwikkelingen en plannen - groot en klein. Wist u bijvoorbeeld dat het Tapijt van Vlaardingen bijna klaar is? 80 borduursters zijn bezig met het paneel van 6 meter lang in dezelfde stijl als het beroemde Tapijt van Bayeux. Het gaat goed met dit initiatief en er zijn zelfs plannen om een hele tijdslijn van Vlaardingen te gaan borduren!

De 1018 re-enactments in de Broekpolder hebben ca. 32.000 bezoekers getrokken – een geweldige opsteker voor Vlaardingen. Er is een film van gemaakt die ingezet gaat worden voor promotie van de stad. Frans Assenberg zet zich in op tal van platforms en zijn meest recente boek ‘En Toch Werd Alles Beter’ (over de eerste jaren na de oorlog) is binnenkort weer verkrijgbaar. Jan Anderson en Hans Bakker zijn als vanouds zeer actief met onder meer een tentoonstelling over kinderspeelgoed, een boek over de 100 Mooiste Plekken van Vlaardingen en een tentoonstelling 50 Topstukken in samenwerking met Museum Vlaardingen. Er komen in het Streekmuseum nog altijd veel schoolklassen met begeleidende ouders over de vloer. Jan merkte op dat het bijzonder is dat niet in Nederland geboren ouders de ambachtelijke werkplaatsen in zijn beroemde straatje  vaak goed herkennen van hun eigen landen, bijvoorbeeld de schoenmaker en de smederij.
Jacqueline Blijleven is druk met haar Othilde Costumes en heeft onder meer (uiteraard verkleed en wel) Vlaardingen gepromoot in omliggende steden. Zij is bezig met plannen voor de komende jaren - historische kleding blijft een herkenbare en verbindende factor tussen allerlei initiatieven. Bij het Educatief Archeologisch Erf ligt de focus nu op het bouwen van het Rottahuis, op basis van resten die zijn gevonden bij de bouw van de Markthal in Rotterdam. De Historische Vereniging gaat een nieuwe fase in en is onder meer bezig met het behoud van panden aan de Kon. Wilhelminahaven. Verder hebben ambtenaren van de gemeente een fraai ontwerp laten zien van een vernieuwde evenementenlocatie. Ook zijn er inmiddels 4 mozaïekbanken (waarvan één met een weergave van de Slag bij Vlaardingen) en alweer plannen voor een vijfde.

Uiteraard liet Museum Vlaardingen zich niet onbetuigd. Wij hebben met trots de komst van onze nieuwe directeur  Léanne  Selles aangekondigd en uitleg gegeven over de spannende fase waarin het museum verkeert. De gemeenteraad is gevraagd het beleidsplan goed te keuren en daarmee € 150.000 extra subsidie in de komende drie jaren (50.000 per jaar). Hierover moet in de komende weken een besluit worden genomen. De TopstukkenTentoonstelling van Jan Anderson gaat open vóór de kerstvakantie. Het volgende grote evenement, een tentoonstelling over het visserijgenre in de kunst, staat in de steigers. Dit is een ambitieus project in samenwerking met Museum Dordrecht. De Vereniging Vrienden van het Museum bestaat in november 30 jaar en kondigde alvast de publicatie aan van Het Vlaardings Woordenboek.

Leuke lezingen staan ook weer op stapel voor het voorjaar. Zeillogger Balder heeft onder meer meegedaan met de Vlootschouw in Scheveningen en heeft daar een prijs ontvangen voor de kundige restauratie van ons boegbeeld. Verder is het mogelijk om trouwfoto’s te laten maken op het dek en wordt er nog steeds gewerkt aan het ruim en aan meer openstelling. Bert Otto merkte op dat er op erfgoedgebied echt ontzettend veel gedaan wordt in onze stad, maar dit we dit in vergelijking met omringende steden als Schiedam en Maassluis nog onvoldoende laten weten aan de buitenwereld.

De aanwezige wethouder Bart de Leede, die de hele avond met genoegen had zitten luisteren was het daarmee eens – en vele anderen ook. Stadspromotie is absoluut  een belangrijk onderwerp in de komende jaren. Hij was zeer content met de gevarieerde bijdragen en riep op de vele kruisverbanden zo goed mogelijk te gebruiken. Hij zet in op “nog meer te doen voor Vlaardingers en meer bezoekers van buiten”.

Bovenstaande foto toont het Rottahuis, dat op het Educatief Archeologisch Erf is gebouwd.