Nieuws van de Vrienden

Nieuws 22-3-2017

De bescheiden voor de ALV op 20 april zijn beschikbaar op pagina ALV 2017.

Vlaardingen, maart 2017

“1912 Ramp in de haven van Middelharnis”

De Hoogendijkprijs 2016 is toegekend aan drs. Fons Grasveld, dit naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek “Het lot van de MD3 Anna”. Dit boek is tot stand gekomen naar aanleiding van een initiatief van de echtgenote van de auteur tot een herdenking van de deze ramp in de haven van Middelharnis in 1912.

Uitreiking Hoogendijkprijs 2016.

Op vrijdag 17 maart 2017 ontvangt drs. Fons Grasveld, filmmaker en auteur, de Hoogendijkprijs 2017.

Dit gebeurt vanwege zijn publicatie Het lot van de MD3 Anna. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 1.500, =

De uitreiking vindt plaats in Museum Vlaardingen door de voorzitter van de Vrienden van Museum Vlaardingen, Bert Otto in bijzijn van familie en vrienden van de laureaat en genodigden en leden van de Vrienden van Museum Vlaardingen.

Ieder even jaar reikt de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen de ‘Hoogendijkprijs’ uit aan één of meerdere auteurs van een publicatie of voor een oeuvre, gewijd aan de Nederlandse visserijhistorie. In aanmerking komen zelfstandige publicaties of artikelen, die in de twee voorbije jaren zijn verschenen of langdurige reeksen en/of oeuvres betreffende de geschiedenis van de Nederlandse (zee)visserij.

De jury  van deskundigen, bestaat uit mevr. Prof. dr. P.J.E.M van Dam, voorzitter; dhr. dr. A. van Vliet en dhr. drs. J.P. Ter Brugge.

De Hoogendijkprijs is vernoemd naar de Vlaardingse firma Hoogendijk, die sinds midden van de 18e

Eeuw actief is in de visserij en de vishandel. Bovendien is de firma hoofdsponsor van de prijs.

Archief.

Filmavond op 26 januari.

Op donderdagavond 26 jan. 2017 zal Henk Brobbel historische (visserij) films vertonen.

Locatie de Joon, t.o. Museum Vlaardingen.

De inloop is vanaf 19:30 en begint om 20.00 einde omstreeks 22:00 uur.

Alle vrienden zijn van harte welkom, u kunt Vriend worden aan de zaal voor 20.50 euro.

Vrienden kiezen uit depot.

De vrienden van Museum Vlaardingen hebben de gelegenheid om objecten 2 als 3d te kiezen uit het museum depot.

De voorbereiding voor deze expositie is in volle gang, heeft u ideeën dan kunt deze opgeven bij Hans Bakker van de expositie commissie.

Hans Bakker (hansjbak@gmail.com).

Ter voorbereiding was er op 2 febr. een introductieavond gepland deze is geannuleerd een nieuwe datum volgt asap.

Window Exhibition in de Joon.

In deze donkere dagen worden de lichtjes op de schepen in de Oude Haven van Vlaardingen ontstoken

met als stralend middelpunt de VL92 Balder.

Wat een bijzonder sfeervolle aanblik geeft in de haven.

Om het e.a. te verfraaien hebben de Vrienden van Museum Vlaardingen in de Joon een kleine

presentatie over de Vlaardingse Visserij ingericht.

Het unieke hiervan is het concept wat over gewaaid is vanuit Engeland, in Ipswich organiseert het

Heritage Museum op onregelmatige tijde zogenaamde Windows Museum, dit idee hebben de Vrienden

geadopteerd en naar Vlaardingen gebracht.

Bent u in de buurt van Museum Vlaardingen steek dan even de straat over  en bekijk deze mini expo met

attributen en foto’s uit de visserij geschiedenis.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het nieuwe Magazine De Spil is verschenen. Hierin onder andere nieuws over het museum, de VL92 Balder, verenigingsactiviteiten en de activiteitenagenda.
Nummer 45, november 2016, jaargang 20. is voor 2,95 euro verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Vlaardingen.

Nu ook in de Museumwinkel een bundel eerder uitgegeven nummers, tegen een speciale prijs.
 De digitale versie van dit nummer komt beschikbaar op deze website wanneer nummer 47 uitgekomen is.

Met daarin o.a. Nieuwe Sluizen in de Waterweg bij Vlaardingen.

De meest recente exemplaren van het Magazine kunt u hieronder downloaden in pdf format.
Let op; dit duurt even, het zijn grote bestanden.

Nummer 39; oktober 2014, jaargang 18.
Nummer 40; februari 2015, jaargang 19.
Nummer 41; juni 2015, jaargang 19.
Nummer 42; november 2015, jaargang 19.
Nummer 44; november 2016, jaargang 20.
Nummer 42; november 2015, jaargang 19.

Spil 44