Is getekend

De Slag bij Vlaardingen verbeeld

woensdag 3 januari 2018

Te zien van 12 mei t/m 9 september 2018.

Een klein aantal kunstenaars heeft zich in het verleden en heden gewaagd aan het in beeld brengen van de Slag bij Vlaardingen in 1018. De manier van verbeelden loopt nogal uiteen. Naast een heroïsch schilderij uit circa 1860 is er een aquarel uit 2004 waarbij de gruwelijkheden van de slag juist de boventoon voert. Een ander schilderij legt weer de nadruk op symboliek en (ver)plaatst de slag naar de hedendaagse tijd.

R. Atman, De slag bij Vlaardingen 1018: met een knipoog naar het ontstaan van Holland (2017).

De tentoonstelling in de Terrazzohal van het museum toont kunstwerken waarbij Dirk III of de Slag bij Vlaardingen het onderwerp zijn. Naast een klein aantal historische werken is er hedendaags werk te zien van Rudi Atman, John Lourens, Leslie Gabrielse en John Rabou.

Tijdens de opening op 12 mei 2018 is het eerste exemplaar van het boek met als onderwerp 'Strijd om het graafschap' van amateurhistoricus Kees Nieuwenhuijsen overhandigd aan de burgemeester. 

Kleurwedstrijd
De tentoonstelling wordt begeleid door een kleurwedstrijd voor kinderen. In het museum zijn vanaf 13 mei gratis kleurplaten af te halen, gemaakt door kunstenaar John Rabou. Uit de ingeleverde en ingekleurde kleurplaten kiest het museum na afloop van de tentoonstelling een winnaar.