25 jaar Volksbos in Vlaardingen

25 jaar Volksbos: het protestbos in Vlaardingen

23 september t/m 7 januari 2018

Op 12 december 1992 plantten ruim 8000 bewoners, op een koude winterdag, 16000 bomen in gebied de Lickebaert in Vlaardingen. Dankzij deze actie kon voorkomen worden dat op deze plek een stortplaats voor industrieel afval zou komen. Nu is het een prachtig en uniek natuurgebied. Het Volksbos werd het grootste protestbos van Nederland en Europa en kreeg op verschillende plekken in Nederland navolging.

De actie werd georganiseerd door Het Groeiend Verzet in de Lickebaert en uitgevoerd met vele tientallen bewoners en steun van de Vlaardingse Huisartsen Kring, de Vlaardingse apothekers, bloemisten, de Vlaardingse afdeling van de Consumentenbond, de SP, GroenLinks en SGP en vele andere maatschappelijke organisaties. Maar vooral dus met steun van bewoners die bij huisartsen, apotheken en bloemisterijen ‘boombonnen’ kochten.

De tentoonstelling geeft met veel foto’s, affiches, kindertekeningen, krantenberichten uit die tijd en objecten een beeld van hoe het verzet van inwoners een positieve bijdrage leverde aan de leefbaarheid van de woon- en werkomgeving.

De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert, namens deze Remi Poppe, Harry de Vries en Frederieke Verheijen en wordt in samenwerking met Museum Vlaardingen uitgevoerd.