Bevrijding

Op 5 mei 1945 viert de Nederlandse bevolking na vijf jaar Duitse bezetting de vrijheid. Veel Vlaardingers wachten die dag ongeduldig op hun bevrijders, maar deze komen nog niet. Pas op dinsdagochtend 8 mei duiken de eerste geallieerden in de stad op. Het zijn drie ondergedoken Amerikaanse vliegeniers, een Amerikaanse parachutist en zijn chauffeur, een tolk en een Nederlandse Rode Kruisarts, die samen met het verzet Vlaardingen/Westland hun leider uit het Oranjehotel hebben bevrijd. Na de reddingsactie volgt een triomftocht door Vlaardingen.

Wekenlang wordt er in de stad feest gevierd, maar de officiële festiviteiten vinden pas plaats na de capitulatie van Japan in augustus 1945. De ‘Commissie ter voorbereiding van de Bevrijdingsfeesten 1945’ trekt maar liefst vier dagen hiervoor uit. Van 28 tot en met 31 augustus 1945 viert Vlaardingen de bevrijding.

In het museum zijn vanaf 1 juni unieke beelden en voorwerpen te zien uit deze bijzondere maanden na 5 mei 1945. 

In de online expositie toont Museum Vlaardingen enkele bevrijdingsfoto’s van Vlaardingen uit de collectie van het Stadsarchief Vlaardingen en Streekmuseum Jan Anderson. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid heeft B-creative – de foto’s met de software van My Heritage ingekleurd en van een 3d-effect voorzien, wat een extra indringende beleving geeft aan de herinnering van deze bijzondere gebeurtenis.

Vlaardingen bevrijd

Online tentoonstelling

  • Fototentoonstelling over bevrijding van Vlaardingen
  • Unieke beelden uit Stadsarchief en collectie Jan Anderson
  • Ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid

De Amerikaanse bevrijders Peter Scotese (links) en Walter Kasievich (rechts) rijden op 8 mei 1945 over het Emaus richting de Kortedijk.

De Amerikaanse bevrijders Peter Scotese (links) en Walter Kasievich (rechts) rijden op 8 mei 1945 over het Emaus richting de Kortedijk. De Amerikaanse bevrijders Peter Scotese (links) en Walter Kasievich (rechts) rijden op 8 mei 1945 over het Emaus richting de Kortedijk.

Foto door onbekende maker, 8 mei 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

De bevrijders van Vlaardingen rijden over het Emaus richting de Kortedijk.

De bevrijders van Vlaardingen rijden over het Emaus richting de Kortedijk. De bevrijders van Vlaardingen rijden over het Emaus richting de Kortedijk.

Foto door onbekende maker, 8 mei 1945. Collectie Streekmuseum Jan Anderson

Malcolm Edwardsen, een van de drie ondergedoken Amerikaanse vliegeniers, loopt de trap op van het stadhuis met de Amerikaanse en Britse vlag. Even later hangen de twee vlaggen uit het torentje van het stadhuis.

Malcolm Edwardsen, een van de drie ondergedoken Amerikaanse vliegeniers, loopt de trap op van het stadhuis met de Amerikaanse en Britse vlag. Even later hangen de twee vlaggen uit het torentje van het stadhuis. Malcolm Edwardsen, een van de drie ondergedoken Amerikaanse vliegeniers, loopt de trap op van het stadhuis met de Amerikaanse en Britse vlag. Even later hangen de twee vlaggen uit het torentje van het stadhuis.

Foto door onbekende maker, 8 mei 1945. Collectie Streekmuseum Jan Anderson

Aankomst van burgemeester M.C. Siezen bij het stadhuis op dinsdag 8 mei 1945. Even daarvoor is hij opgehaald bij het Hofsingel Ziekenhuis waar hij onder de schuilnaam ‘Piet Vermaas’ was verlost van een zogeheten ‘negenoog,’ een grote steenpuist.

Aankomst van burgemeester M.C. Siezen bij het stadhuis op dinsdag 8 mei 1945. Even daarvoor is hij opgehaald bij het Hofsingel Ziekenhuis waar hij onder de schuilnaam ‘Piet Vermaas’ was verlost van een zogeheten ‘negenoog,’ een grote steenpuist. Aankomst van burgemeester M.C. Siezen bij het stadhuis op dinsdag 8 mei 1945. Even daarvoor is hij opgehaald bij het Hofsingel Ziekenhuis waar hij onder de schuilnaam ‘Piet Vermaas’ was verlost van een zogeheten ‘negenoog,’ een grote steenpuist.

Foto door onbekende maker, 8 mei 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

Hier rijden verzetsleiders Piet Doelman (links) en Piet van der Hoeven (rechts) tijdens de optocht via de Schiedamseweg richting het Emmaplein.

Hier rijden verzetsleiders Piet Doelman (links) en Piet van der Hoeven (rechts) tijdens de optocht via de Schiedamseweg richting het Emmaplein. Hier rijden verzetsleiders Piet Doelman (links) en Piet van der Hoeven (rechts) tijdens de optocht via de Schiedamseweg richting het Emmaplein.

Foto door onbekende maker, 8 mei 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

De Harmonievereniging van Havenbedrijf Vlaardingen-Oost (H.V.O.) speelt voor het Hollandiagebouw aan de Oosthavenkade, waar de bevrijdingsoptocht van start gaat.

De Harmonievereniging van Havenbedrijf Vlaardingen-Oost (H.V.O.) speelt voor het Hollandiagebouw aan de Oosthavenkade, waar de bevrijdingsoptocht van start gaat. De Harmonievereniging van Havenbedrijf Vlaardingen-Oost (H.V.O.) speelt voor het Hollandiagebouw aan de Oosthavenkade, waar de bevrijdingsoptocht van start gaat.

Foto door J.C. de Baar (vermoedelijk), 8 mei 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

Dagen, weken en maandenlang wordt er feest gevierd in Vlaardingen. Hier vermaken Alexander Maat en zijn vrouw Adriana (Janne) Brobbel uit de Emmastraat de feestvierders.

Dagen, weken en maandenlang wordt er feest gevierd in Vlaardingen. Hier vermaken Alexander Maat en zijn vrouw Adriana (Janne) Brobbel uit de Emmastraat de feestvierders. Dagen, weken en maandenlang wordt er feest gevierd in Vlaardingen. Hier vermaken Alexander Maat en zijn vrouw Adriana (Janne) Brobbel uit de Emmastraat de feestvierders.

Foto door onbekende maker, 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

Op donderdag 30 augustus is op het Vijfsluizenterrein een grote manifestatie met toespraken, zang en muziek. Harmonievereniging Sursum Corda zorgt voor de muzikale begeleiding.

Op donderdag 30 augustus is op het Vijfsluizenterrein een grote manifestatie met toespraken, zang en muziek. Harmonievereniging Sursum Corda zorgt voor de muzikale begeleiding. Op donderdag 30 augustus is op het Vijfsluizenterrein een grote manifestatie met toespraken, zang en muziek. Harmonievereniging Sursum Corda zorgt voor de muzikale begeleiding.

Foto door onbekende maker, 30 augustus 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

Een van de blikvangers tijdens de grote manifestatie op het Vijfsluizenterrein is de Vlaardingse stedenmaagd, gekleed in de stadskleuren rood, geel en blauw.

Een van de blikvangers tijdens de grote manifestatie op het Vijfsluizenterrein is de Vlaardingse stedenmaagd, gekleed in de stadskleuren rood, geel en blauw. Een van de blikvangers tijdens de grote manifestatie op het Vijfsluizenterrein is de Vlaardingse stedenmaagd, gekleed in de stadskleuren rood, geel en blauw.

Foto door onbekende maker, 30 augustus 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

De Vlaardingse kinderen staan tijdens de Bevrijdingsfeesten centraal op dinsdag 28 augustus. Van twee tot vier uur ’s middags vindt er de ‘opmarsch van de Schooljeugd’ plaats naar het V.F.C.-Sportpark waaraan 23 scholen meedoen. Hier zien we de kinderoptocht door de Rozenlaan.

De Vlaardingse kinderen staan tijdens de Bevrijdingsfeesten centraal op dinsdag 28 augustus. Van twee tot vier uur ’s middags vindt er de ‘opmarsch van de Schooljeugd’ plaats naar het V.F.C.-Sportpark waaraan 23 scholen meedoen. Hier zien we de kinderoptocht door de Rozenlaan. De Vlaardingse kinderen staan tijdens de Bevrijdingsfeesten centraal op dinsdag 28 augustus. Van twee tot vier uur ’s middags vindt er de ‘opmarsch van de Schooljeugd’ plaats naar het V.F.C.-Sportpark waaraan 23 scholen meedoen. Hier zien we de kinderoptocht door de Rozenlaan.

Foto door onbekende maker, 28 augustus 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

Colofon

De online expositie 'Vlaardingen bevrijd!' van het Museum Vlaardingen is mede mogelijk gemaakt door:

Stadsarchief Vlaardingen

Streekmuseum Jan Anderson

b creative agency | creativiteit maakt veel meer dan mooi

bond for web solutions