Laten we samen veel mensen blij maken

‘Sta je graag achter het fornuis en wil je maaltijden delen met je buurtgenoten?’ Deze oproep van platform Thuisafgehaald kwam in 2015 voor Marianne op het juiste moment. Sindsdien bereidt ze bijna wekelijks maaltijden voor wie weinig tijd of mogelijkheden heeft om zelf te koken. Tegen kostprijs. Dankzij fooien van afhalers en sponsoring van ondernemers, doet ze regelmatig iets extra’s. “Juist nu, tijdens de lockdown. Voor een van mijn vaste afhalers is dit nu zijn enige uitje.”

“Voor weinig geld een gezonde maaltijd aanbieden, het is elke week mijn motivatie en uitdaging. Ik hou van koken, van mensen blij maken en geniet van de ontmoetingen in mijn keuken. Sinds corona volg ik uiteraard de maatregelen. Ik stopte met aanbieden en begon pas weer bij de eerste versoepelingen. Omdat nu ook de kookdag voor de visiteclub in gebouw EVEN [Van Hogendorplaan – MB] niet doorging, bedacht ik dit soepproject: twee liter gratis soep, één voor de afhaler zelf en één om weg te geven.

“Ik hou van koken. Het geeft me rust en plezier”

Op de markt in Rotterdam-West komen mijn man Aad en ik al jaren bij marktkoopman Richard. Na de zoveelste overvolle boodschappenkar vroeg hij ineens : ‘Wat ga je eigenlijk doen met al dat eten?’ Ik vertelde hem over mijn kookliefde en de maaltijden voor de afhalers. Sindsdien houdt hij rekening met onze komst en stopt ons altijd veel extra’s toe. Met gesponsorde ingrediënten maakte ik voor vandaag salades, toetjes en bakte koekjes en brood voor bij de soep. Mede dankzij Richard krijgt elke afhaler nu twee goed gevulde tasjes. Ik word hier echt heel blij van!

Door mijn reuma ben ik acht jaar geleden volledig afgekeurd. Elke maand krijg ik een infuusbehandeling om de ontstekingen tegen te gaan. Maar als ik te veel hooi op mijn vork neem, wordt dit direct afgestraft. Het aanbieden van maaltijden kan ik echt alleen doen dankzij de hulp van mijn gezin. Aad en ik doen de boodschappen, mijn kinderen helpen met de voorbereidingen en de taarten bak ik samen met mijn dochter. Dankzij mijn gezin kan ik blijven doen wat ik het liefste doe.

“Ondanks alles probeer ik van elke dag een feestje te maken”

Waarom ik zo veel tijd steek in koken voor anderen?” Marianne is even stil en zegt dan: “Van dichtbij weet ik dat het leven zo maar in één keer afgelopen kan zijn. Ondanks alles probeer ik van elke dag een feestje te maken. En dat is wat ik ook voor de mensen om mij heen probeer te bereiken. Ze blij maken met een lekkere maaltijd en als het even kan, iets extra's.”