Alerte bezoekers uit Australië

woensdag 19 september 2018

Bezoekers kunnen het museum attenderen op fouten in informatie in een bijschrift of infozuil. Dat gebeurde nadat de zusters Deborah Bridges-Baauw en Esther Baauw uit Australië het museum bezochten. In de expositie ‘Naar zee’ zagen zij in de vitrine, bij de dame in rouwdracht, een foto liggen. In de infozuil staat dat het Catharina Knoester is, weduwe van Kornelis Noordijk, schipper van de VL 132 Flevo I, van rederij Van Abshoven. Hij en zijn stuurman kwamen in 1914 om door een ontplofte zeemijn. De rouwkaart ligt ernaast. Maar de zusters Baauw waren stellig: dit is onze grootmoeder Adriana van der Vlis, getrouwd met Dirk Leendert Baauw, de bekende aannemer, wiens bedrijfspand aan de Havenstraat bij de sluizen onlangs is gerestaureerd. Wij hebben een en ander in het Stadsarchief nagetrokken, waarbij de onvolprezen Erika Verloop ook nu weer snel een tip had: kijk in het boek Klederpracht en daar is de foto te zien op p. 139. Bij de inrichting van de expositie destijds is deze foto ten onrechte dus aangezien als een portret van Catharina Knoester.

De foto van Adriana van der Vlis (Stadsarchief P1838) is genomen door fotograaf P. Dijkhuizen omstreeks 1905-1910. Dat ze in de rouw was, is verklaarbaar. Adriana’s eigen moeder Adriana Broek en haar schoonmoeder Neeltje van der Ende zijn overleden in respectievelijk 1907 en 1908, een kleine anderhalf jaar na elkaar. De informatie voor deze foto in de informatiezuil is vanzelfsprekend aangepast.