Opening kunsttentoonstelling ‘Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven’

22 juni t/m 10 november 2019

maandag 17 juni 2019

Van 22 juni t/m 10 november 2019 laat Museum Vlaardingen zich van een kunstzinnige kant zien in relatie tot de geschiedenis van de Nederlandse visserij en de stad Vlaardingen. In de tentoonstelling Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven worden 40 kunstwerken over het vissersleven in de 19e eeuw uit vooraanstaande collecties getoond.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Jozef Israëls (1824-1911), Bernardus Johannes Blommers (1845-1914) en Willy Sluiter (1873-1949). Beroemde Hollandse kunstschilders die voor enkele maanden in de spotlights komen te hangen in Museum Vlaardingen. De kunstenaars zijn gefascineerd door de visser, zijn familie en zijn werk en hebben het vissersbestaan schilderachtig vastgelegd. Tot vandaag de dag bepalen deze schilderijen grotendeels onze kijk op het vissersleven.  Nooit eerder echter is de Haagse School bekeken of onderzocht op juist het onderwerp ‘visserij’.

Het vissersgenre
In reactie op de industrialisatie en de verstedelijking van het land zoeken kunstenaars aan het eind van de 18de eeuw hun toevlucht tot een wereld waar mens en natuur nog één zijn. Het leven in vissersdorpen, onaangetast door de moderne tijd, trekt in het bijzonder hun aandacht. Op doek wordt het dagelijks leven van de vissersbevolking met haar volkscultuur verheerlijkt. Een nieuw genre in de kunst is geboren: het vissersgenre.

Tentoonstelling
Een 40-tal kunstwerken, bijzondere objecten, unieke fotoprenten  met gedichten en een 3D stereokijker nemen de bezoeker mee terug naar de negentiende eeuw. Op bijzondere wijze wordt de visserij vanuit een kunsthistorische hoek belicht en verbonden met de cultuur van alledag.

Activiteiten
Strand deze zomer zeker in Museum Vlaardingen als je van kunst kijken én maken houdt. Het museum organiseert de hele zomer activiteiten voor het hele gezin; van speurtochten door de tentoonstelling, tot schilderworkshops en bomschuiten knutselen. Meer informatie is te vinden op de website en onze sociale media.

Dordrechts Museum
De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Dordrechts Museum, waar als aanvulling op Schoon aan de haak de symboliek van vis belicht zal worden in de tentoonstelling Beet! vissen naar verborgen betekenissen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door  Stichting Fonds Museum Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen,  Deltaport Donatiefonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, De Groot Fonds, Stichting Gifted Art, Samenwerkende Maritieme Fondsen, BV Machinefabriek Houdijk, Bree's New World, Out in Africa, Visned - Vissers met Toekomst, Shell Pernis, Trevie BV, Redersvereniging voor de Zeevisserij, Rederij W. van der Zwan en ZN. en lijstenmakerij Manon.

.