Agnetalezing 2023: Ongekend- over vergeten vrouwen in de wetenschap

8-3-2023

De jaarlijkse Agnetalezing op Internationale Vrouwendag

Museum Vlaardingen en de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen nodigen u tijdens de Geuzenmaandvan harte uit voor de jaarlijkse Agnetalezing op woensdag 8 maart 2023. De Agnetalezing wordt dit jaar gegeven door hoogleraar wetenschapscommunicatie en NRC-columnist Margriet van der Heijden. Haar verhaal heeft als titel:

Ongekend – over vrouwen in de wetenschap die over het hoofd werden gezien.

Kaartjes voor 8 maart

Alice Ball ontwikkelde ruim honderd jaar geleden op Hawaii het eerste middel tegen lepra, dat daarna door haar baas geclaimd werd. Henrietta Leavitt bedacht de meetmethode waarmee Edwin Hubble (naar wie de Hubble-telescoop is vernoemd) liet zien dat het heelal uitdijt. Caroline Bleeker bouwde in de door haar opgerichte opticafabriek in Zeist de ‘fasecontrastmicroscoop’ waarvoor Fritz Zernike in 1953 de Nobelprijs kreeg. En wie even verder zoekt ontdekt dat vrouwen op alle terreinen van de natuurwetenschap cruciale bijdragen leverden. Toch raakten ze bijna allemaal vergeten en ‘vielen’ ze uit de geschiedenis- en leerboeken en lijstjes.

Margriet van der Heijden raapt voor haar boek Ongekend dertig van zulke vergeten levens weer op en stelt zich tegelijk de vraag: wat vertellen de levens van deze briljante, gedreven of eigenzinnige vrouwen over de positie van vrouwen in de wetenschap in de afgelopen 400 jaar? Wat zegt dat over de maatschappij? En wat leren we hiervan voor het hier en nu?  

Een kwestie van kiezen
Na afloop van de lezing wordt door de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen het spel ‘een kwestie van kiezen’ gepresenteerd. Dit spel daagt vrouwen uit na te denken over de keuzes die zij niet alleen maken in het dagelijks leven, maar juist ook tijdens verkiezingen. Kortom, een inspiratiebron voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen op 15 maart aanstaande.  Na de presentatie kan het spel in kleine groepen gespeeld worden. Het spel geeft geen stemadvies.

De avond wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Woensdag 8 maart 2023
Inloop 19.30, aanvang lezing 20.00 uur

Entree:  €8,50 (inclusief consumptie)

Kaartjes voor 8 maart

Biografie Margriet van der Heijden

Margriet van der Heijden groeide op in Vlaardingen en haalde haar einddiploma aan het Groen van Prinstererlyceum. Ze promoveerde in de deeltjesfysica, was wetenschapsredacteur bij Het Parool en NRC, en werd vervolgens docent bij Amsterdam University College en hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU/e. Die laatste twee banen combineert ze met een column in NRC en met het schrijven van boeken zoals Ongekend (Nieuwezijds 2022) en  Denken is verrukkelijk, over het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest (Prometheus 2021) dat op de shortlist stond van de Libris Geschiedenisprijs en van De Nationale Biografieprijs.