Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten te voet, op de fiets of varend! 

19-11-2021

Nieuw in de regio! Diverse wandel-, fiets- en vaarroutes die stuk voor stuk in het teken staan van de vroegere Delflandse Trekvaarten. Ook is er een routekaart. Met deze routes beleef je de oude trekvaart en het trekschuitenvervoer, ook wel de intercity van de Gouden Eeuw genoemd. 

Nieuwe gratis routekaart

Op de routekaart vind je ook veel achtergrondinformatie over de historie van de Delflandse Trekvaarten, tips over wat er te zien is onderweg en de mooiste plekken om naartoe te gaan. De routekaart is samengesteld door verschillende samenwerkende partijen uit de regio, zoals de gemeenten Vlaardingen, Maassluis, Delft en Midden-Delfland, rondvaartondernemers, musea, (historische) verenigingen en stichtingen. 

Genoeg te ontdekken

Duik in de wereld van de Delflandse Trekvaarten, en je vindt een verrassend stukje historie dat Delft, Maassluis, Midden-Delfland en Vlaardingen met elkaar verbindt. Want wie kent nu nog het aloude verhaal van de trekvaarten, de trekschuiten en de jaagpaden? Er zijn in het gebied zoveel trekvaartelementen bewaard gebleven en in ere hersteld. Genoeg te ontdekken! Deze routekaart helpt de liefhebber daarbij.’ De wandelroutes zijn 5, 10 en 15 kilometer lang, de fietsroutes 30, 40 en 50 kilometer en de vaarroutes lopen van Maassluis-Delft, Schipluiden-Vlaardingen en Vlaardingen-Maassluis. Elke route gaat door het polderlandschap van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, langs en over de Delflandse Trekvaarten, de Vlieten en cultuurhistorische steden en dorpen.

Boek nu een trekvaartarrangement

Op zoek naar een bijzondere ervaring? Ervaar dobberend op het water de stilte van het landschap, terwijl de schipper vertelt over de geschiedenis. Het arrangement wordt aangeboden door verschillende rondvaartondernemers en -organisaties. Alle gidsen zijn opgeleid door het Erfgoedhuis Zuid-Holland in de historie van de Delflandse Trekvaarten. Bij Stichting Historische Werf Zorg & Vlijt vaar je bijvoorbeeld mee met de in Maassluis gebouwde replica van een vroegere trekschuit. Na jaren hard werken is deze afgelopen zomer te water gelaten. 

 

De trekvaartarrangementen worden aangeboden door de volgende organisaties: www.srvv.nl www.roboot-rondvaarten.nl www.historischewerf.nl www.warboutrondvaarten.nl. Bij de laatste drie organisaties kun je op een trekschuit varen die wordt voortgetrokken door een paard. Net als vroeger!

De Routekaart is gratis af te halen bij diverse organisaties, waaronder Museum Vlaardingen.