Museum Vlaardingen zet de deuren wijd open voor het onderwijs! Jaarlijks verwelkomen wij honderden leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Onze vaste educatieprogramma’s sluiten aan bij de tijdvakken van geschiedenis en zijn gebaseerd op onderzoekend leren. Ook bieden we elk jaar een extra museumles bij een van onze tijdelijke tentoonstellingen aan.
Hieronder vindt je het onderwijsaanbod. Alle programma’s zijn van dinsdag t/m vrijdag (10.00 - 14.00 uur) te boeken. Neem voor meer informatie en reservering contact op met Annet van der Vat, educatiemedewerker (educatie@museumvlaardingen.nl of (010)434 8722). Schrijf je ook in voor onze onderwijsnieuwsbrief en ontvang 2 keer per jaar ons actuele educatieprogramma.
Ga mee op avontuur met de beroemdste clown en acrobaat van Nederland! Voor alle groepen is er een aangepast programma. De les begint met een bezoek aan de tentoonstelling, waar in groepjes een zoektocht of puzzel wordt gedaan. Daarna is er voor de groepen 4 t/m 8 een leuke drama-opdracht in het theater van het museum. De leerlingen van groep 1 t/m 3 gaan het museum door in een avontuurlijk verhaal met drama-elementen.
Vlaardingen was vroeger een echte vissersstad. De leerlingen ontdekken tijdens de anderhalf durende museumles Visser voor één dag van alles over de visserij en over hoe het was om visser te zijn. Een kijkje aan boord van het historische vissersschip VL92 Balder is onderdeel van de les.
De educatiegids neemt de leerlingen mee langs alle rangen en standen uit de 18de eeuw, de Gouden Eeuw van de Vlaardingse handel. Wie woonden er 250 jaar geleden in het Huis met de Lindenboom? De leerlingen gaan op zoek naar Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.
Dit programma begint met een voorbereidende les op school. Bij aankomst in het museum gaan de leerlingen met een educatiegids in twee groepen op reis door de geschiedenis. Samen ontdekken ze de prehistorische Vlaardingencultuur, Romeinen in de Delta en het middeleeuwse Flardinga.
"Geweldige locatie voor fotoshoots. Gaaf dat dit museum openstaat voor zulke artistiek initiatief."
Leerlingen krijgen een inkijkje in het leven op zee, vanuit verschillende perspectieven: de visvangst en de handel, maar ook de gevaren en de nabijheid van de dood. Na een interactieve rondleiding door het museum volgen leerlingen een theatrale workshop. Ze gaan in groepjes aan de slag met een mystery box, maken hun eigen toneelstuk en presenteren dat in het theater van het museum.
We denken graag mee met docenten om onze collectie te laten aansluiten bij het onderwijsprogramma, bijvoorbeeld voor een themaweek of project. Naast archeologische en middeleeuwse schatten vertelt het museum persoonlijke verhalen van zee- en ambachtslui en rijke handelaren. Het brede historische beeld van Vlaardingen biedt tal van aanknopingspunten voor de geschiedenisles. Daarnaast is het mogelijk met klassen tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken.