Digitale tijdlijn 80 jaar Geuzenverzet

8-3-2021

Museum Vlaardingen, Stadsarchief Vlaardingen en Streekmuseum Jan Anderson staan met een digitale tentoonstelling stil bij 80 jaar Geuzenverzet. Aan de hand van een chronologische tijdlijn wordt het verhaal van de Geuzen, de eerste Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, verteld.

Digitale tijdlijn over De Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland

Jaarlijks wordt er in de maand maart in Vlaardingen stilgestaan bij de Geuzen,  de eerste verzetgroep van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Tachtig jaar geleden, op 13 maart 1941, worden vijftien Geuzen en drie Februaristakers op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. Zij zijn de ‘Achttien Dooden’ uit het bekende gedicht dat nog in de oorlog is geschreven door Jan Campert. 

In verband met de pandemie ziet de uitreiking van de Geuzenpenning er dit jaar anders uit en vinden er geen fysieke activiteiten plaats. Museum Vlaardingen, Stadsarchief Vlaardingen en Streekmuseum Jan Anderson staan met een digitale tentoonstelling stil bij 80 jaar Geuzenverzet. Aan de hand van een chronologische tijdlijn wordt het verhaal van de Geuzen, de eerste Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, verteld. De historische gebeurtenissen zijn voorzien van vaak nog niet eerder vertoond beeldmateriaal als foto’s en brieven, onder meer afkomstig van nabestaanden van de Geuzen.   

Bekijk hier de digitale tentoonstelling

 

Bekjik ook de portetten van Vijf Geuzen op de website van Nationaal Monument Oranjehotel.