Een schoon begin is het halve werk

10-10-2021

Een werkbezoek op de Veluwe

Vandaag zijn collega Frank (de Hoog, conservator) en ik op werkbezoek geweest bij VanWaarde in Beekbergen. Dit bedrijf hebben we in de voorbereidende fase van het project geselecteerd om de gehele collectie stof- en schimmelvrij te maken. Dit is nodig, omdat het projectteam bij het herwaarderen alle objecten zal aanraken en bekijken, en we willen niet dat de medewerkers hierbij in contact komen met allerlei schimmels en ander vuil. Bovendien is het natuurlijk ook veel beter voor de objecten. VanWaarde is gespecialiseerd in collectiebeheer en heeft veel ervaring met het reiningen en desinfecteren van museale objecten. 

Net voor de zomer is de hele collectie in 7 grote vrachtwagens vanuit de verschillende externe opslaglocaties naar Beekbergen gebracht, waar de deskundige medewerkers nu al enkele maanden bezig zijn met het reinigen van alle objecten. Je kunt je voorstellen dat ze hierbij soms voor uitdagingen komen te staan. Want hoe reinig je bijvoorbeeld een maquette met 49 kleine bootjes, die zo uit Madurodam lijken te komen? Gelukkig hebben ze daar wel voor hetere vuren gestaan en gaan ze gestaag verder.

Op de website van VanWaarde is een interessant artikel te lezen over hun werkzaamheden voor onze collectie.

Omdertussen zijn er alweer 3 vrachtwagens terug in Vlaardingen en is het projectteam heel druk met het uitpakken van alle objecten. Ze proberen alle voorwerpen die bij elkaar, of bij een zelfde thema horen, ook zoveel mogelijk bij elkaar neer te zetten. Dit zorgt straks voor overzicht bij het herwaarderen en is het makkelijker om over de toekomst van een object te oordelen. De komende weken zal de rest van de collectie (in nog 5 vrachtwagens!) terug naar Vlaardingen worden gebracht.

Kijk ook regelmatig op de Facebook en Instagram pagina's van het museum, daar plaatsen we af en toe bijzondere objecten of grappige vondsten. En bekijk ook de andere blogs over het project Herwaardering collectie Museum Vlaardingen.

Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen