Museum Vlaardingen presenteert de geschiedenis van Nederland in Playmobil

3-4-2022

Tentoonstelling ‘Strijd om vrijheid. 1000 jaar Nederland in Playmobil’ brengt twaalf belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis overzichtelijk in beeld.

In Museum Vlaardingen is vanaf zaterdag 9 april de tentoonstelling Strijd om Vrijheid. 1000 jaar Nederland in Playmobil te zien. Met meer dan 4000 Playmobilpoppetjes, -paarden, -schepen en  -kastelen komt de geschiedenis van Nederland tot leven. Twaalf belangrijke historische gebeurtenissen vertellen het verhaal van Nederland ‘groots in het klein’.

De tentoonstelling is een reis terug in de tijd, langs verschillende hoogtepunten uit de afgelopen 1000 jaar. De tentoonstelling eindigt dus bij het begin, bij de Slag bij Vlaardingen in 1018. De winst van graaf Dirk III van West-Frisia op Hendrik II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, wordt gezien als het begin van het ontstaan van het graafschap Holland en is daarmee de basis van het huidige Koninkrijk der Nederlanden. Andere historische hoogtepunten die in Playmobil worden verbeeld zijn onder meer de moord op Graaf Floris, de verwoesting van Kasteel Brederode, de eerste Vrije Statenvergadering, het Rampjaar 1672, de Slag bij Waterloo en het ontstaan van het Huis Oranje-Nassau. De bezoekers worden vanaf het bordes van Paleis Noordeinde verwelkomd door de acht koninginnen van Oranje.

De tentoonstelling is ontwikkeld door HISTORIE-KS en was eerder te zien in de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid. Speciaal voor Vlaardingen en Zuid-Holland is een aantal nieuwe taferelen toegevoegd, waaronder de Vlaardingse toiletmoord,  de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht en de moord op Willem van Oranje in Delft. Kinderen kunnen een speciale speurtocht door de tentoonstelling volgen en leren zo op een speelse manier meer over de geschiedenis van Nederland. Na afloop kunnen de kinderen zelf met Playmobil aan de slag in het museum.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, Fonds Schiedam Vlaardingen, Prins Bernhard Cultuurfonds en het H.M.A. Schadee-fonds.