Viering en herdenking 149 jaar Hindostaanse Immigratie

5-6-2022

Op 5 juni 2022 viert en herdenkt Museum Vlaardingen 149 jaar Hindostaanse immigratie. Onze stad kent een grote Hindostaanse gemeenschap, wiens geschiedenis is gekoppeld aan het systeem van contractarbeid in Suriname.

Met een lezing over de Calcuttabrieven en een dans- en muziekoptreden door de Nandi Taalavadya Academy uit Bangalore, India wil Museum Vlaardingen de Hindostaanse geschiedenis en cultuur vieren en de ruim 5.000 jonge slachtoffers herdenken die omgekomen zijn van honger en ellende tijdens de koloniale periode van contractarbeid. We zullen stil staan bij een weinig bekend onderdeel van het Nederlandse koloniale verleden.
Deze bijzondere middag organiseert het museum in samenwerking met het Sarnámihuis en de Shri Nanda Devi Mandir, de Hindoetempel in Vlaardingen. 

Aanvang: 15.00 uur. We sluiten de middag af met Indiase thee, zoete & hartige hapjes.

Prijs: Volwassenen € 15. Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 7,50

Tickets voor 5 juni

Meer informatie:
Op 5 juni 1873 kwamen de eerste contractarbeiders van het toenmalige Brits-Indië, nu India, naar Suriname aan bord het schip Lalla Rookh. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 zouden Hindostaanse contractarbeiders de tot slaaf gemaakten vervangen op de plantages. Eigenlijk werden ze onderworpen aan een verkapte vorm van slavernij. Sindsdien hebben de Hindostanen een lange weg tot burgerschap moeten bewandelen. Tegenwoordig vormen ze een cultureel unieke en succesvolle gemeenschap, zowel in Suriname als in Nederland. Meer historische informatie is via onderstaande links te vinden:

     Sarnámihuis

     Lalla Rookh Museum

Over de Calcuttabrieven: 
Suriname kent een unieke bron voor de geschiedenis van Hindostanen die nog niet eerder is ontsloten: de Calcuttabrieven. De naam staat voor een geheel van correspondentie tussen Hindostanen in Suriname en hun familieleden in India en tussen Hindostanen in Suriname onderling. De verbinding met Calcutta zit in het feit dat de communicatie tussen Suriname en India verliep via Calcutta. Het gaat om mensen die o.a. op zoek zijn naar familieleden die naar Suriname zijn gebracht. Het laat een deel van de migratiegeschiedenis zien waar niet vaak over geschreven wordt: de emotionele dimensie in de relatie tussen familieleden die vertrekken en zij die achterblijven. 

Over de Nandi Taalavadya Academy: 
Nandi Taalavadya Academy (NTA) zet zich in om de traditionele, klassieke vorm van de Zuid-Indiase Carnatic-muziek en Bharatanatyam te behouden en te verspreiden. Deze academie is opgericht door Vidwan SV Giridhar, een Mridangam-speler in het jaar 1987 in Bangalore, India. Met haar rijke muziek heeft NTA op prestigieuze Indiase festivals opgetreden en ook vele malen in Europa.

Programma: 
14:30 – 15:00 Inloop 
15:00 – 15:05 Welkomtoespraak door Léanne Selles 
15:05 – 15:45 Lezing over de Calcuttabrieven door Sandew Hira 
15:45 – 16:00 Pauze (thee wordt geserveerd) 
16:00 – 17:00 Optreden Nandi Taalavadya Academy (muziek en dans) 
17:00 – 18:00 Thee en hapjes 

Tickets voor 5 juni