Edu_banner3

Educatie

Museum Vlaardingen zet de deuren wijd open voor het onderwijs! Jaarlijks verwelkomen wij honderden leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Onze educatieprogramma’s sluiten aan bij de tijdvakken van geschiedenis en zijn gebaseerd op onderzoekend leren. 

Hieronder vindt u het onderwijsaanbod voor schooljaar 2018-2019. Neem voor meer informatie of vragen contact op met Annet van der Vat, educatiemedewerker
(educatie@museumvlaardingen.nl of (010)434 8722).

Arm en rijk. Leven in het Huis met de Lindeboom

De educatiegids neemt de leerlingen mee langs alle rangen en standen uit de 18de eeuw, de Gouden Eeuw van de Vlaardingse handel. Wie woonden er 250 jaar geleden in het Huis met de Lindenboom? De leerlingen gaan op zoek naar Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Duur: 60 minuten in het museum

Kosten: gratis voor deelnemende scholen aan Vlaardingse Schatten, overige groepen betalen € 50,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis).

Reserveren: via educatie@museumvlaardingen.nl. Het programma is te boeken van dinsdag t/m vrijdag (10.00 - 14.00 uur) voor schooljaar 2018-2019, op basis van beschikbaarheid van het educatieteam.

Van hout naar goud!

Dit programma begint met een voorbereidende les op school. Bij aankomst in het museum gaan de leerlingen met een educatiegids in twee groepen op reis door de geschiedenis. Samen ontdekken ze de prehistorische Vlaardingencultuur, Romeinen in de Delta en het middeleeuwse Flardinga. Het bezoek sluit af met een gezamenlijke verwerkingsopdracht, die de leerlingen in het museum of in de klas kunnen maken.

 • Niveau: Groep 4 t/m 6
 • Tijdvakken: Jagers en Boeren, Grieken en Romeinen, Monniken en Ridders, Steden en Staten.
 • Duur: 60-75 minuten in het museum en 30-45 minuten in de klas.
 • Het programma bevat een docentenhandleiding en digitaal lesmateriaal.
 • Kosten: € 50,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis).

Reserveren: educatie@museumvlaardingen.nl  o.v.v. een voorkeursdatum. Het programma is van dinsdag t/m vrijdag (10.00 - 14.00 uur) te boeken t/m 31 december.

De Roep van de Zee

Leerlingen krijgen een inkijkje in het leven op zee, vanuit verschillende perspectieven: de visvangst en de handel, maar ook de gevaren en de nabijheid van de dood. Na een interactieve rondleiding door het museum volgen leerlingen een theatrale workshop. Ze gaan in groepjes aan de slag met een mystery box, maken hun eigen toneelstuk en presenteren dat in het theater van het museum.

 • Niveau: Groep 7/8
 • Tijdvakken: Burgers en stoommachines, Wereldoorlogen, Televisie en Computers Duur: 75 minuten in het museum
 • Kosten: € 50,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis).
 • Reserveren: Dit programma kan geboekt worden vanaf 10 oktober.

Rondleiding op maat

We denken graag mee met docenten om onze collectie te laten aansluiten bij het onderwijsprogramma, bijvoorbeeld voor een themaweek of project. Naast archeologische en middeleeuwse schatten vertelt het museum persoonlijke verhalen van zee- en ambachtslui en rijke handelaren. Ook recente ontwikkelingen zoals de milieuproblematiek en de komst van de overslaghavens komen aan bod. Het brede historische beeld van Vlaardingen biedt tal van aanknopingspunten voor de geschiedenisles.

 • Niveau: Groep 1 t/m 8 / Voortgezet onderwijs (onderbouw)
 • Tijdvakken: Variabel
 • Duur: 60-75 minuten in het museum.
 • Kosten: € 75,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis)
 • Reserveren: Via educatie@museumvlaardingen.nl. Datum in overleg en op basis van beschikbaarheid van het educatieteam.

Kinderen

Wist u dat kinderen en jongeren t/m 18 jaar gratis naar Museum Vlaardingen kunnen? Zij betalen ook geen entree om een kijkje te nemen op de haringlogger VL92 Balder, die aan de kade voor het museum ligt. Kom dus vooral langs met het hele gezin! We organiseren diverse activiteiten in de weekenden en in de schoolvakanties. Kijk in de agenda voor het actuele aanbod of volg ons op Facebook.