(PR)oud. LHBTI senioren en de liefde

Regenboogstad Vlaardingen presenteert in Museum Vlaardingen de fototentoonstelling (PR)oud.

Op de fotpanelen van (pr)oud! Staan zes prachtige Vlaardingse en Schiedamse LHBTI+ senioren afgebeeld, die geleerd hebben van zichzelf te houden en die bij elkaar de liefde hebben gevonden. Het zijn namelijk drie echtparen die van elkaar houden om wie ze zijn en zoals ze zijn. 

De verhalen over homoseksualiteit en genderidentiteit, beleefd door mensen die jong waren in en rond de jaren 70, geven een bijzonder tijdsbeeld. De gekozen  citaten tonen echter ook het universele van de liefde en het leven uit. Van iemand houden, ergens bij willen horen, jezelf willen zijn, dat is van alle tijden en van iedereen.

Namens de stichting Verhaallijn hebben Anneke Bloema (fotograaf) en Marga de Waard (schrijver) voor dit fotoproject samengewerkt. Het resultaat is een expositie waarin woord en beeld samenkomen. Annekes krachtige, eerlijke foto’s van de geportretteerde mensen zijn vergezeld van een pakkend citaat dat is opgetekend tijdens de gesprekken die Marga met de deelnemers voerde. De expositie is eerder te zien geweest in de Stadskantoren van zowel Schiedam als Vlaardingen.

 

(PR)oud. LHBTI en de liefde

  • 10 mei t/m 25 juni 2023
  • zes prachtige Vlaardingse en Schiedamse LHBTI+ senioren 
  • Voorstelling Tour d'Amour op 15 mei

Tour d'Amour - een voorstelling over liefde

Helaas zitten er veel senior LHBTI+ senioren (weer) in de kast. Met name wanneer ze in een verzorgings- of verpleegtehuis komen te wonen. Daarom wil Regenboogstad Vlaardingen hier aandacht voor vragen. Op 15 mei is in Museum Vlaardingen de indringende voorstelling Tour d Amout te zien.

Wat is er mooier dan de liefde? Zeker wanneer je in alle vrijheid je partner kan kiezen. Dat was vroeger lang niet altijd vanzelfsprekend: Twee geloven op een kussen.....
Maar ook voor mensen die verliefd werden op iemand van hetzelfde geslacht was het niet makkelijk. Ze konden er met niemand over praten. De omgeving was meestal nog lang niet zo ver om andere vormen van liefde te accepteren. En zelfs in 2023 is het voor roze ouderen , maar ook voor sommige jongeren, nog lang niet makkelijk om zich zelf te zijn.

In de voorstelling Tour d’Amour maak je kennis met de verhalen van vroeger en nu. Verteld door auteur Eveline van de Putte, roze oudere Magda Römens (86) en gezongen door Victoria False.We raden dit bijzondere programma van harte aan. Een mooie middag voor iedereen die van levensverhalen houdt en vooral voor een ieder die van mensen houdt!

Datum: 15 mei Tijd: 13.30 tot 15.30 uur
Locatie: Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen.
Aanmelden: per mail: mmurk@stichtinghumanitas.nl of telefonisch: 010-2365210

Goed verhaal over de geschiedenis van Vlaardingen.

Johan Dambrink, september 2022