Wat doe jij in Vredesnaam voor een inclusieve samenleving?

Fototentoonstelling in het kader van de Vredesweek in Museum Vlaardingen

In vervolg op de tentoonstelling 40 jaar Vredesweek met affiches van Len Munnik, hebben Museum Vlaardingen en PAX Ambassade van Vrede, opnieuw de handen ineen geslagen. Deze keer met een tentoonstelling waarbij fotografen uit Vlaardingen en omgeving is gevraagd te reageren op het thema van dit jaar: ‘Op weg naar een inclusieve samenleving’, een samenleving waarin iedereen gezien en gehoord wordt, ongeacht afkomst, sociale status of beperking.

Onder leiding van gastconservator en beeldend kunstenaar Beaty Czetö ware 19 werken geselecteerd. Het resultaat was een mix aan beelden waarin ‘inclusie’ en ‘exclusie’ indringend tot uiting komen. En waar je als kijker jezelf steeds de vraag stelde: Wat doe ík in Vredesnaam? 
Deelnemend fotograaf Ramune van Moorsel: “Iedere positieve toenadering kan het verschil maken tussen eenzaamheid en gevoel van acceptatie; begrip voor elkaar en de omstandigheden, die we niet altijd zelf kunnen kiezen. Iedereen die je ontmoet vecht een strijd waar je niets vanaf weet. Wees daarom altijd aardig en begripvol naar een ander.”

 

Wat doe jij in vredesnaam voor een inclusieve samenleving?

Deze tentoonstelling is niet meer te bezoeken

Speciale gastlessen voor laaggeletterden


In het kader van ‘practice what you preach’ was de tentoonstelling toegankelijk gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek. Een doelgroep die normaal gesproken niet zo snel een museum bezoekt zijn mensen met een taalachterstand of laaggeletterden. Speciaal voor deze doelgroep werden gastlessen georganiseerd in de tentoonstelling. De cursisten van de Vlaardingse taalaanbieders werden uitgenodigd om naar deze tentoonstelling toe te komen. Zo werd voor deze inwoners van de stad de drempel naar het museum verlaagd zodat ook zij deze bijzondere tentoonstelling konden bezoeken.


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen, PAX Nederland en de gemeente Vlaardingen.

Ook leuk voor kinderen, met speurtochten en kleurplaten.

Gea Stappenbelt, mei 2022