Museum Vlaardingen vindt nog een schilderij uit de jaren 50 terug

10-2-2022

Nadat eerder burgemeester Wijbenga een teruggevonden schilderij kwam aanbieden, is er nu nog een schilderij van de Vlaardingse Paletmanifestatie uit 1954 herontdekt.

De tentoonstelling 'Toen bekeken, nu te zien. Vlaardingen in het licht van de jaren 50'  wordt met twee maanden verlengd. Deze tentoonstelling laat werken zien van deelnemers aan de Paletmanifestatie, een Vlaardingse expositie/wedstrijd uit 1954. De verlenging is niet alleen het gevolg van de lockdown, maar ook omdat het museum nog een schilderij, dat destijds op de Paletmanifestatie te zien was, heeft kunnen toevoegen aan de tentoonstelling. Het schilderij is getiteld Koningin Wilhelminahaven en is geschilderd door Frieda Hunziker (1908 – 1966). Dankzij de collega’s van Stedelijk Museum Schiedam kwam Museum Vlaardingen op het spoor van dit schilderij, dat in particuliere handen is.  

Frieda Hunziker wordt geboren in Amsterdam. Na haar studie aan het Rijksinstituut tot Opleiding van Teekenleeraren begint zij in de jaren dertig met schilderen. Aanvankelijk schildert zij versimpeld realistisch. Haar stijl wordt echter steeds abstracter, tot zij vanaf 1948 geheel abstract te werk gaat. Een reis naar Curaçao heeft als gevolg dat zij nog fellere kleuren gaat gebruiken. Het werk dat zij voor de Paletmanifestatie inzendt, behoort ook tot haar Curaçaose periode. 

Hunziker wordt in haar tijd beschouwd als een vooruitstrevend kunstenaar. In 1947 is zij als enige vrouw medeoprichter van ‘Vrije Beelden’, die pleit voor een aan minder regels gebonden kunstvorm. Deze groep exposeert regelmatig in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Op 9 september 1966 overlijdt zij op 58-jarige leeftijd. Voor haar werk is op dit moment veel aandacht in het kader van vrouwen in de kunst.

In 1954 deden 74 bekende en minder bekende kunstenaars mee aan de ‘Paletmanifestatie Vlaardingen 1954’. De opdracht was: ‘Toon Vlaardingen zoals het was, is en werkt’. Dankzij dit initiatief beschikt de stad nu over een uniek en omvangrijk tijdsdocument, dat Vlaardingen laat zien in de tijd van verandering en wederopbouw. Op de tentoonstelling in Museum Vlaardingen zijn, bijna 70 jaar later, nu dus 24 van de werken te zien die speciaal voor de Paletmanifestatie zijn gemaakt. De tentoonstelling is verlengd en nog te zien tot en met 10 april 2022.