Toen bekeken, nu te zien. Vlaardingen in het licht van de jaren 50

Stem hier op jouw favoriete schilderij!

In 1954 organiseert de gemeente Vlaardingen een expositie/wedstrijd waarvoor kunstenaars uit heel Nederland worden uitgenodigd. De opdracht aan de deelnemers is: Toon Vlaardingen zoals het was, is en werkt. 74 Bekende en minder bekende kunstenaars doen mee aan de Paletmanifestatie Vlaardingen 1954. Dankzij dit initiatief beschikt de stad over een uniek en omvangrijk tijdsdocument, dat Vlaardingen laat zien in de tijd van verandering en wederopbouw. Museum Vlaardingen toont, bijna 70 jaar later, 23 van de werken die speciaal voor de Paletmanifestatie zijn gemaakt. Wat toen bekeken is, is nu weer te zien.

Vlaardingen maakt in de jaren 50 een belangrijke transformatie door: van een authentiek en klein vissersplaatje naar een moderne stad vol industrie. Vooral in 1954 zouden veel bouwprojecten afgerond worden. Dat moest gevierd worden! In opdracht van de gemeente organiseert de Commissie voor Beeldende Kunsten van de Stichting Vlaardings Gemeenschap in 1954 een expositie om de toenmalige ontwikkelingen van de stad Vlaardingen op doek vast te leggen. Door zowel de opzet als het prijzengeld stimuleert de gemeente Vlaardingen in die tijd actief het culturele leven. Net als nu was dat toen nodig.

Museum Vlaardingen plaatst de Paletmanifestatie in de context van zijn tijd: wat hield deze schildertentoonstelling in, waarom was het in die tijd een bijzonder experiment van de gemeente Vlaardingen en wie waren de kunstenaars die voor toekomstige generaties een belangrijk tijdsdocument hebben achtergelaten? Dankzij het uitgebreide vooronderzoek van gastconservator Henk Horsten zijn er op dit moment 23 inzendingen van de Paletmanifestatie gelokaliseerd. Deze kunstwerken zijn nu opnieuw te zien in Museum Vlaardingen, aangevuld met historische foto’s van de afgebeelde plekken. Daarnaast geven drie Vlaardingse fotografen een eigentijdse interpretatie van zes locaties in de stad. Wat is er veranderd, of juist te herkennen van het Vlaardingen van de jaren 50?

Toen bekeken, nu te zien. Vlaardingen in het licht van de jaren 50

2 oktober 2021/ 13 februari 2022

Informatie:

  • Terugblik op Vlaardingen in de tijd van de wederopbouw
  • Wat is er veranderd, wat is nog hetzelfde?
  • Stem op jouw favoriete schilderij!

Doe mee!


Wie de Paletmanifestatie in 1954 bezocht, kon zijn stem laten horen. Tegen betaling van 25 cent ontving je een formulier om het nummer van jouw favoriete schilderij op te schrijven. Zo kreeg de organisatie een beeld van wat de bezoekers van de ingezonden werken vonden.
Museum Vlaardingen is benieuwd naar hoe de schilderijen van toen, nu beoordeeld zullen worden en roept bezoekers op om te stemmen op hun favoriete schilderij. Breng hier je stem uit.

Ook kunnen alle Vlaardingers bijdragen aan een eigentijdse paletmanifestatie, een online tentoonstelling van foto’s over hoe Vlaardingen zoals het is of werkt, anno nu. Foto’s kunnen vóór 10 februari 2022 opgestuurd worden naar info@museumvlaardingen.nl. De foto’s worden, met naamsvermelding, geplaatst op de Instagrampagina van het museum.

"Geweldige locatie voor fotoshoots. Gaaf dat dit museum openstaat voor zulke artistiek initiatief."

Mark Rijndam, 8 juni 2020