Snoeien doet groeien. Een kijkje achter de schermen bij Museum Vlaardingen

De afgelopen jaren heeft Museum Vlaardingen zich ontwikkeld van Nationaal Visserijmuseum naar een museum waar verleden, heden en toekomst van de stad centraal staan. De collectie van het voormalige Visserijmuseum past niet meer binnen het nieuwe profiel als stadsmuseum. Daarom is het museum in 2021 gestart met een project om de gehele collectie opnieuw te bekijken en om per object te bepalen of het nog past binnen het collectieprofiel. Kijk in het museum mee over de schouders van de medewerkers, die bezig zijn met dit omvangrijke project. 

Door de collectie opnieuw te bekijken en te beoordelen, vergroot het museum de beheersbaarheid en de bruikbaarheid van de collectie. Er ontstaat een scherper beeld van wat er in de collectie te vinden is en welke verhalen met de objecten verteld kunnen worden. De objecten die in de collectie blijven, vertellen de verhalen van Vlaardingen. Verhalen over roemrijke en minder bekende inwoners, de vele bedrijven en ambachten, het vissersleven, de kunstproductie, het veranderende straatbeeld en het lokale bestuur. Voor de objecten die niet in de collectie behouden blijven, zoekt het museum een passende nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld een maritiem of scheepvaartmuseum. 
 
Door te ‘snoeien’ in de collectie wordt tevens ruimte gecreëerd voor nieuwe objecten, zoals voorwerpen en kunstwerken uit het recente verleden en het hedendaagse Vlaardingen. 

Zo komen heden en verleden van de stad samen in het museum voor de huidige en volgende generaties.  

 

Snoeien doet groeien

Deze tentoonstelling is niet meer te bezoeken.

  • Kijk mee over de schouders van de collectiemedewerkers
  • Achtergrondinformatie over het herwaarderingsproject
  • Denk met ons mee

Kijk mee!

In de presentatie 'Snoeien doet groeien' kijken de bezoekers mee over de schouders van de medewerkers en vrijwilligers, die bezig zijn met het herwaarderen van de collectie. Ze krijgen meer informatie over het project, zien wat de werkzaamheden inhouden en kunnen vragen stellen aan de medewerkers. Bezoekers mogen ook zelf bepalen of een object in de collectie moet blijven of niet. Tenslotte vragen we de bezoekers om mee te denken en ideeën en suggesties aan te dragen voor objecten die het museum in de collectie Vlaardingen zou moeten opnemen. 

 

Lees hier meer over het project Herwaarderen collectie Museum Vlaardingen

Ook leuk voor kinderen, met speurtochten en kleurplaten.

Gea Stappenbelt, mei 2022