Goud uit water. Het leven van de elite van Vlaardingen

Maak kennis met het leven in de achttiende eeuw, de ‘gouden’ eeuw van Vlaardingen, gezien en beleefd door de ogen van de Vlaardingse redersfamilie Van der Linden.

Abraham van der Linden (1684-1767) en zijn vrouw Agneta van Reewijk (1696-1787) staan aan het hoofd van een bloeiend bedrijf. Vlaardingen gaat het in de achttiende eeuw voor de wind. Het geld wordt verdiend op en uit het water. Van der Linden is een reder, voornamelijk betrokken bij de haringvisserij. Maar niet alleen dat: hij spreidt het risico. Reders hebben belangen en aandelen in schepen. Zij hebben zelden een geheel schip in bezit. Bovendien zorgt hij voor belangen in de bedrijvigheid die de visserij ondersteunt. Er wordt door hem en zijn vrouw goed verdiend aan haringvisserij, walvisvaart, binnenvaart, de Lijnbaan, het Taanhuis en het Leverhuis. Als Abraham overlijdt neemt Agneta de leiding van het bedrijf van haar man over, in die tijd een uitzonderlijke keuze….

Goud uit water

Altijd te zien

  • Maak kennis met de eerste bewoners van het museumpand
  • Hoe leefde, woonde en werkte de Vlaardingse elite in de 18e eeuw
  • Ontmoet een sterke vrouw uit de geschiedenis van Vlaardingen

Ervaar hoe in een kleine Hollandse maritieme stad de elite woonde, leefde en werkte. Je  maakt kennis met de rijkste ingezetene, Abraham van der Linden, zijn vrouw Agneta en....hun dienstmeid. Deze expositie is gehuisvest in het Huis De Lindeboom, gebouwd in 1742 en het voormalige woonhuis van de familie van de Linden uit 1742.

Jaarlijks organiseert het museum op 8 maart, Internationale Vrouwendag, de Agnetalezing. De lezing is vernoemd naar Agneta van Reeuwijk, die in 1787 op een voortreffelijke wijze de zaken van haar overleden man overnam. Naast haar onderneming had Agneta van der Linden een maatschappelijke nevenfunctie als regentes van het weeshuis. Met de Agnetalezing eert Museum Vlaardingen niet alleen een voormalige bewoonster van het huidige museumpand, maar vooral een sterke vrouw uit de Vlaardingse geschiedenis. 

"Tijdens de schoolvakantie geweest met kinderen van 4 jaar, 6 jaar en 8 jaar en het was leuk! Bij de knutseltafel werden de kinderen heel leuk begeleid door een leerling die er werkte voor een snuffelstage. Lekker wat gedronken en ijzerkoekjes gegeten. De jongste van 4 jaar heeft zich ook nog vermaakt in een hoekje waar een playmobile boot staat en een poppenhuis in harington"

Noortje Peitsman, 28 februari 2020