Vondsten uit de Delta

Bron van werkgelegenheid en welzijn

Vlaardingen behoort tot de oudst bewoonde gebieden van Nederland. Al zo’n 6.000 jaar voor Christus was de Delta bewoond. De periode 3500-2500 v.Chr. wordt ook in de rest van Nederland aangeduid als de tijd van de ‘Vlaardingencultuur’. Het waterrijke gebied was in die tijd al een bron van werkgelegenheid en welzijn. Omdat Vlaardingen na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide van een dorp naar een middelgrote stad, zijn er veel archeologische opgravingen vondsten gedaan. 

De tentoonstelling is opgebouwd rond de belangrijkste archeologische vondsten uit de omgeving, zoals de ruim 3000 jaar oude ‘Krabbeplasman’, een boomstamkano uit 683 v. Chr., een klepduiker uit de eerste eeuw van onze jaartelling en tal van andere bijzondere objecten. Niet alleen de objecten staan centraal, ook de verhalen van de mensen die de vondsten hebben gedaan wordt verteld. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van twee spelende Vlaardingse jongetjes, die bij toeval het skelet van de Krabbeplasman vinden.

Vonsten uit de Delta

Altijd te zien

  • Archeologie in de regio
  • Ontmoet de 3000 jaar oude ‘Krabbemasplan’
  • Veel bijzondere opgravingen

Tip:

Combineer je museumbezoek met een bezoek Masamuda, het educatief archeologisch erf in de Vlaardingse Broekpolder. Met het nabouwen van gebouwen uit de prehistorie en middeleeuwen, komt het (verre) verleden van het Maasmondingsgebied (Masamuda) tot leven. Ontdek hoe het was om in de Steentijd je eten te bereiden, in de Romeinse Tijd te kanoën en in de Middeleeuwen kleding te maken en de akkers te bewerken. www.masamuda.nl

Museum Vlaardingen, in het fraaie deels historische pand met voor de deur het museumschip De Balder, telt bijzondere collecties. Plus een actieve directeur/staf met verfrissende ideeën over het tentoonstellingsprogramma. Allemaal redenen om gauw een bezoek te brengen. Lekkere koffie ook nog ..

Willy Atema, 24 juli 2019