LIEFDE. Zhanhong Liao

Ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum presenteert Museum Vlaardingen deze winter een solo-expositie van de Vlaardingse kunstenaar Zhanhong Liao. Het thema van de expositie is LIEFDE, liefde voor de medemens, liefde voor je dierbaren, liefde voor de natuur en liefde voor jezelf. 

Zhanhong Liao (Guangzhou, China, 1965) kwam voor de liefde naar Nederland en woont sinds 1996 in Vlaardingen. Zij is een bevlogen en veelzijdig kunstenaar, haar werk varieert van abstracte schilderijen tot realistische portretten en van collages tot installaties en performances. In haar werk zoekt zij de verbondenheid tussen diverse culturen en bevolkingen. 

Voor haar kunstenaarschap gaat zij elk jaar minstens naar één buitenlands kunstsymposium, om haar horizon te verbreden en reflectie te krijgen. Naast haar werk als kunstenaar is ze zeer betrokken en zet zich in voor maatschappelijke kunstprojecten. 

Zhanhong zit dus eigenlijk nooit stil. Totdat ze tijdens een wintersportvakantie in februari 2023 haar been breekt en gedwongen wordt tot bedrust. Dit is voor Zhanhong een periode van reflectie. De liefde die zij tijdens haar herstel ontvangt van haar familie, vrienden, buren, leerlingen en collega’s brengen haar innerlijke rust. Zo ontstaat het idee voor een overzichtstentoonstelling met LIEFDE als rode draad. En natuurlijk is er geen betere plek voor deze tentoonstelling dan Museum Vlaardingen, het museum van de stad waar zij al meer dan 25 jaar woont en werkt. 

LIEFDE. Zhanhong Liao

2 november 2023 t/m 18 februari 2024

  • Solo-expositie ter gelegenheid van 25 jaar kunstenaarsschap
  • LIEFDE als rode draad
  • Installatie waarin verschillende van haar werken samen een verhaal vertellen

In de tentoonstelling toont Zhanhong haar oeuvre van de laatste 25 jaar, met LIEFDE als de rode draad. Zij presenteert een installatie waarin haar ‘Dagboek’, schilderijen van mens en natuur, conceptueel computerwerk,  3D maskers en een grote installatie met duizenden gekalligrafeerde LIEFDE gezamenlijk een verhaal vertellen.

Zhanhong Liao ziet overeenkomsten waar wij verschillen zien, en raakt het universele in ons dat je, als de romantica die ze is, niet anders kan uitleggen dan liefde’, aldus de Vlaardingse schrijver Alex Boogers over Zhanhong.

De multidisciplinariteit van Zhanhong komt niet alleen tot uiting in haar kunst. Gedurende  de tentoonstellingsperiode zal er een zeer divers programma van activiteiten worden georganiseerd, met ook hierbij Liefde als verbindend thema. Bekijk de agenda voor meer informatie en aanmelden.

Ook verschijnt er een speciale catalogus, met een selectie van de werken van Zhanhong. Deze is te verkrijgen in de museumwinkel (€ 12,50).

 De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Vlaardingen, De Groot Fonds en Mondriaanfonds.

Wat een verbetering na het Visserijmuseum. Onze hernieuwde kennismaking met Vlaardingen was zeker een goede, wat is dit museum in de nieuwe stijl enorm verbeterd. We komen er zeker terug.

616anniev, maart 2020