Arij Pleijsier. Vlaardingse marineschilder uit de late Romantiek

De in Vlaardingen geboren Arij Pleijsier (1819–1879) is een van de laatste marineschilders uit de Nederlandse Romantiek. Gedurende zijn leven schildert hij vele zeegezichten, storm- en schipbreuktaferelen, kust- en riviergezichten, strand- en duingezichten, nachttaferelen en voorstellingen van belangrijke maritieme gebeurtenissen. Hoewel Pleijsier na zijn overlijden door het grote publiek vergeten wordt, geldt hij in zijn tijd als een bekend en ondernemend kunstenaar met klanten uit de hoogste kringen. 

Arij Pleijsier. Vlaardingse marineschilder uit de late Romantiek

Altijd te zien

  • Vast podium voor Vlaardingse schilder
  • Marineschilder uit late Romantiek
  • Selectie van werken collectie Pleijsieriana

Permanent podium voor Vlaardingse marineschilder

De afgelopen jaren verwierf Museum Vlaardingen dankzij de Stichting Fonds Museum Vlaardingen en Trevie B.V. maar liefst 13 werken van Arij Pleijsier. De opbouw van deze collectie vormde de aanleiding voor de organisatie van de prachtige overzichtstentoonstelling in de zomer van 2021. Deze Vlaardingse schilder verdient echter meer dan een tijdelijke tentoonstelling. Daarom is de Blauwe Salon in het museum ingericht als permanente Arij Pleijsier-kamer, waar een bijzondere selectie van de Pleijsiercollectie getoond wordt. Zo krijgt Pleijsier weer het podium dat hij verdient. 

Verdiend meer aandacht dan dat het nu krijgt, ontdek de exposities en ontwikkeling van de stad Vlaardingen en de Stadskraan en visserijlogger de Balder.

Cor Huis in'tVeld, april 2022