Ode aan het stadspark: Een wandeling door het Hof en het Oranjepark

Als ontmoetingsplek voor jong en oud draagt een stadspark bij aan de leefbaarheid van de stad. Vlaardingen is in het gelukkige bezit van meerdere stadsparken, waaronder het Hof en het Oranjepark. De parken bieden de inwoners van de stad een uitstekende gelegenheid om te wandelen, te sporten, te spelen en af te spreken. De waarde van het stadspark bleek eens te meer tijdens de coronapandemie. Een wandeling door het park, al was het maar met maximaal twee personen, was vaak de enige toegestane vorm van ontspanning buitenshuis.

Een stadspark fungeert ook vaak als inspiratiebron voor kunstenaars.  Door de tijd heen zijn de verschillende functies en bezoekers van parken op vele manieren vastgelegd, beschreven en bezongen.

Ode aan het Stadspark

Deze tentoonstelling is niet meer te bezoeken.

  • Unieke beelden van het Hof en het Oranjepark
  • Aangevuld met schilderijen, prenten en tekeningen over stadsparken en zijn bezoekers
  • Unieke samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Iedereen is welkom in het park!

Deze tentoonstelling brengt een ode aan het stadspark en zijn bezoekers. Wandel mee langs uniek beeldmateriaal uit de lange geschiedenis van het Hof en het Oranjepark, afkomstig uit het Stadsarchief Vlaardingen. Ontdek vervolgens hoe het stadspark en zijn gebruikers de hoofdrol spelen in talrijke schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken, uit de rijke collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De variatie is enorm, maar in alle werken komt de delicate balans tussen flora, fauna en de mens tot uiting.

Wandel mee en stel de vraag: Wat vind jij belangrijk aan een stadspark? En hoe maak jij er gebruik van?

Speciaal voor deze tentoonstelling is een passende muzieklijst op Spotify samengesteld.  Gebruik in de tentoonstelling wel een koptelefoon om de andere bezoekers niet te hinderen.

Van ’t Oft naar ’t Oofd in Museum Vlaardingen

De aloude historische route van 't Oft naar 't Oofd verbindt het groen van onze binnenstad met het water van de vaart tot aan het Hoofd, waar een weids uitzicht over het water is. Vroeger flaneerden jonge verliefde stelletjes langs deze mooie route en maakten zij elkaar het hof. Dit voorjaar is het mogelijk om in Museum Vlaardingen de route van ’t Oft naar het ’t Ooft te lopen door ook de tentoonstelling ‘Rivierzone Essay’ te bezoeken. 

 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen. De bruiklenen zijn afkomstig van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stadsarchief Vlaardingen.

"Geweldige locatie voor fotoshoots. Gaaf dat dit museum openstaat voor zulke artistiek initiatief."

Mark Rijndam, 8 juni 2020