Hope & Fear

De Afghaanse persfotograaf Hedayatullah Amid (Kabul 1990), moet op 15 augustus 2021 zijn thuisland verlaten, als gevolg van de machtsovername door de Taliban. Hij belandt uiteindelijk in Vlaardingen. 

In de periode voor zijn gedwongen vlucht legt Hedayat het dagelijks leven in Kabul vast. Het leven dat, ondanks de verschrikkingen van meer dan vier decennia oorlog en terreur, zo goed en zo kwaad als mogelijk doorging. Zijn foto’s vertellen de verhalen achter de statistieken en korte nieuwsberichten die in de Westerse media over Afghanistan verschijnen. Dit najaar toont Museum Vlaardingen een selectie van de foto’s van Hedayat.

De indringende foto’s tonen hoe vasthoudend en opgewekt de inwoners van Afghanistan zijn, vechtend om te overleven en verlangend naar een mooie toekomst. Ze laten zien hoe kinderen op de resten van de oorlog dansen en spelen en hoe vrouwen en meisjes een actieve rol in de samenleving innemen. Maar Hedayat toont ook de kwetsbaarheid van deze samenleving, waarin terreur, geweld en uitsluiting altijd op de loer liggen.

Hope & Fear

15 september 2023 t/m 14 januari 2024

  • Afghanistan door de lens van fotograaf Hedayatullah Amid
  • Indringende foto's uit een land dat al 40 jaar oorlog en terreur kent
  • Foto's dragen bij aan kennis over wat er in Afghanistan gebeurt

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Sinds de Taliban weer aan de macht zijn, is het beleid steeds wreder geworden, met name tegen vrouwen en meisjes en religieuze en etnische minderheden. De hoop en aspiraties van vele duizenden jonge Afghanen hebben plaatsgemaakt voor angst en onzekerheid.

De indrukwekkende foto’s van Hedayat dragen bij aan het vergroten van de kennis over Afghanistan en zorgen er hopelijk voor dat het Westen Afghanistan niet vergeet. 

‘Please don’t forget Afghanistan and its journalists, activists and artists. Please help amplify their voices and publish their works, even anonymously. It is crucial!’  Hedayat

Hedayatullah Amid werkte voor verschillende nationale en internationale persbureaus, waaronder het European Pressphoto Agency. Voor de machtsovername door de Taliban was hij de belangrijkste fotojournalist in Kabul. Zijn werk is o.a. gepubliceerd in The Washington Post, New York Times en The Guardian.  Hij heeft internationale prijzen gewonnen en werd geselecteerd voor de Time Magazine top 100 foto's van 2015. Hedayat is inmiddels als fotograaf werkzaam voor NRC Handelsblad. Kijk voor een impressie van zijn Afghaanse én Nederlandse werk op zijn Instagramaccount.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door vfonds, Fonds Schiedam Vlaardingen en Fonds Museum Vlaardingen.

Fijn personeel! Erg vriendelijk. Kunst van nu en kunst van vroeger over de visserij. De Vlaardingse ijzerkoekjes ook. Kinderen workshop gedaan voor de dag van de slag van Vlaardingen. Erg goed verzorgd!

Tamara Wijnands, augustus 2022