Brood uit water. Vlaardingen als haringstad

Visserij was altijd een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Vlaardingen. Vanaf de 17e eeuw groeit de Vlaardingse haringvloot uit tot de grootste van de wereld. Vooral in de 19e beleeft de Vlaardingse visserij een enorm bloeiperiode, als het brood bijna letterlijk uit het water lijkt te komen.

‘Haring uit Vlaring’ is dan ook een begrip. Wist je bijvoorbeeld dat ‘Vlaggetjesdag’ van oorsprong een Vlaardings feestje was, en dat lange tijd het eerste vaatje haring met een haringsjees vanuit Vlaardingen naar het paleis van de Koning werd gebracht? Deze, en andere tradities rondom de Hollandse Nieuwe staan centraal in de tentoonstelling. 

 

Brood uit water

Altijd te zien

  • Geschiedenis van de ‘haring uit Vlaring’
  • Bijzondere scheepsmodellen
  • Maak kennis met Vlaardingse reders, vissers en hun vrouwen

Vlaardingen als handels-, visserij- en koopvaardijstad

Maar je ontdekt in de tentoonstelling ook alles over de ontwikkeling van Vlaardingen als handels-, visserij- en koopvaardijstad. Vooral de verhalen, belevenissen en geschiedenissen van de mensen, die bij de visserij en koopvaardij betrokken waren, staan centraal. Ontmoet Ary Hoogendijk Jz., reder, ondernemer en schrijver. Maak kennis met visionair Adrian Eugène Maas, die de logger in Nederland als vissersschip introduceerde en Jacob van der Wint, die in de achttiende eeuw de vissersvloot van de ondergang heeft gered. Of sta stil bij Maarten Verkiel, die nooit van zee is teruggekeerd.

Het is nog maar ruim tien jaar geleden dat geschiedenis van de Vlaardingse visserij, met de beëindiging van de werkzaamheden van haringverwerkingsbedrijf Warmelo & Van de Drift, echt ophoudt. Maar Museum Vlaardingen, gehuisvest in de pakhuizen die bij dit bedrijf hoorden, houdt de geschiedenis levend. 

Tip

Wandel door Vlaardingen en ontdek de sporen van de visserijgeschiedenis langs de oude haven en op andere plaatsen in de stad, zoals de Visbank en de Touwbank. 
Voor het museum ligt de VL 92 Balder afgemeerd, de laatste nog varende haringlogger van Nederland. Dit schip uit 1912 is eigendom van het museum en op donderdagen en zaterdagen open voor bezoek. www.zeilloggerbalder.nl

Hier kun je veel te weten komen over de rijke geschiedenis van Vlaardingen. Het museum is goed opgezet met veel aandacht voor de haringvisserij, de industrie en de groei van de stad door de eeuwen heen. Op veel plaatsen video's met verdere informatie. Er zij veel activiteiten voor kinderen. Gratis toegang met de Museumkaart.

Pharao2016, april 2018