Kijken op gevoel. in dialoog met Willem Brinkman

Dit najaar organiseert Museum Vlaardingen een tentoonstelling over de Vlaardingse kunstschilder Willem Brinkman (1911 - 1983).

Het oeuvre van Willem Brinkman kent een breed scala aan stijlen. In zijn beginperiode experimenteert hij zowel met het impressionisme als het surrealisme. In de jaren zestig laat hij zich inspireren door de abstracte schilderkunst van dat moment. Het is de vrijheid van leven dat hij bewondert in de moderne kunst. In de jaren 70 schildert hij veel in Frankrijk. De landschappen uit deze periode zijn meer in een figuratieve stijl geschilderd waarin associaties aan droomwerelden doen denken aan zijn surrealistische periode. Uiteindelijk slaagt hij erin om op basis van al deze experimenten zijn eigen vormentaal te ontwikkelen, waarin elementen uit zijn beginwerk terugkeren maar nu pas tot volle wasdom komen. 

De tentoonstelling heeft niet de intentie een klassieke overzichtstentoonstelling te zijn waarin op kunsthistorische wijze het werk van Brinkman volledig wordt geanalyseerd. Met deze tentoonstelling wil het museum daadwerkelijk iets anders toevoegen aan de beleving van de bezoekers. Voor het laten plaatsvinden van een ‘hoogst individuele ontmoeting’ staan de schilderijen, tekeningen en aquarellen van Willem Brinkman uiteraard centraal. Maar om de bezoeker dichterbij te laten komen, is zijn dochter Tatjana Brinkman aangesteld als conservator van deze tentoonstelling. Als beheerder van een deel van de collectie kent zij het oeuvre van haar vader als geen ander. Maar dat is niet het enige. Van jongs af aan heeft haar vader in zijn atelier zijn dochters naar kunst laten kijken en schoonheid te leren zien. De titel van de tentoonstelling refereert hier aan. Haar vader gaf zijn kinderen de ruimte om zich te verwonderen en vrij te associëren en hardop te denken wat zij zagen. De manier waarop de kunstenaar haar liet kijken, zo zal zij de bezoeker inspireren naar het werk van haar vader te kijken. 

Kijken op gevoel. In dialoog met Willem Brinkman

14 oktober 2022 t/m 5 februari 2023

  • Vlaardingse 20e eeuwse kunstschilder
  • Verteld vanuit het perspectief van dochter Tatjana Brinkman
  • Schilderijen en keramiek

Tentoonstelling

Bij het bezoek aan de tentoonstelling maakje middels een korte documentaire  kennis met de kunstenaar in zijn atelier aan de Vlaardingse Vaart. Veel Vlaardingers komen geregeld genieten bij restaurant Vlietzicht in Schipluiden met prachtig uitzicht op natuurgebied De Vlietlanden, maar voor weinigen is bekend dat het atelier van Willem Brinkman hier in de buurt gevestigd was. Het uitzicht over de Vaart in al zijn kleurschakeringen door het jaar heen is voor een kunstenaar een adembenemende plek. Gastconservator Tatjana Brinkman en haar zus Conchita, die in het huis woont, nemen je mee door het atelier, het huis en de omgeving die voor hun vader zo belangrijk was. 

Vervolgens gaat de zoektocht op zaal verder langs de grote verscheidenheid aan werken van Brinkman. Met een audiotour in de hand neemt Tatjana Brinkman je mee langs het werk van de kunstenaar. Wat trekt haar aan in een bepaald werk? Waarom betreft het hier een sleutelstuk in de ontwikkeling? Welke bijzondere verhalen gaan schuil achter het werk (denkend aan artefacten die nog bewaard zijn)? En welke bevindingen heeft zij gedaan bij haar zoektocht naar het eigene in vaders werk? De tentoonstelling zal thematisch zijn opgedeeld met de volgende onderwerpen: de directe omgeving langs de Vaart, reizen, havengezichten, landschappen, keramiek en stillevens inclusief artefacten die in het werk terugkomen. 

Hier kun je veel te weten komen over de rijke geschiedenis van Vlaardingen. Het museum is goed opgezet met veel aandacht voor de haringvisserij, de industrie en de groei van de stad door de eeuwen heen. Op veel plaatsen video's met verdere informatie. Er zij veel activiteiten voor kinderen. Gratis toegang met de Museumkaart.

Pharao2016, april 2018