Een verzameling te gast: Afrikaans Tribaal Metaal

De Vlaardingse kunstenaar Henk Horsten verzamelt al ruim veertig jaar metalen voorwerpen afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Deze verzameling omvat onder andere muziekinstrumenten, rituele- en ceremoniële stukken, sieraden, gereedschappen, ruil- en betaalmiddelen en statusobjecten. 

De fascinatie voor de sculpturale kwaliteit en de vormenrijkdom van het Afrikaanse metaalwerk ligt aan de basis van Horstens verzameling, die in al zijn bescheidenheid een gevarieerd beeld geeft van de wijze waarop in Afrika metaal werd gewonnen, gesmeed, gegoten, gehamerd en verfraaid voor de vervaardiging van een indrukwekkende
diversiteit aan traditioneel Afrikaans metaalwerk. Dit voorjaar verscheen de publicatie Tribaal metaal in Afrika - Een rijkdom aan vormen, over de bijzondere collectie van Horsten.

 

Afrikaans Tribaal Metaal

Deze tentoonstelling is niet meer te zien.

  • Verzameling te gast
  • 100 objecten uit de collectie van Henk Horsten
  • metalen voorwerpen afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara

Henk Horsten

Henk Horsten was ruim 25 jaar directeur van de Vrije Academie, het Vlaardingse centrum voor kunstzinnige educatie (de voorloper van Kade 40). Na zijn pensionering in 2014 stelde hij als gastconservator regelmatig tentoonstellingen samen in Museum Vlaardingen. Ter gelegenheid van het verschijnen van Tribaal metaal in Afrika is een deel van de HAH collectie deze zomer te gast in Museum Vlaardingen.

Wat een verbetering na het Visserijmuseum. Onze hernieuwde kennismaking met Vlaardingen was zeker een goede, wat is dit museum in de nieuwe stijl enorm verbeterd. We komen er zeker terug.

616anniev, maart 2020