Erfgoedlab presentatie

Expositie Dirk Brouwer & Co

Een kunstenaarsfamilie in beeld: Dirk Brouwer, Marieke van ’t Hof en Jeroen Brouwer

Van 10 juni tot en met 27 augustus 2017

 

In Museum Vlaardingen is in de Terrazzohal een overzichtstentoonstelling te zien van de kunstenaarsfamilie Brouwer-van ’t Hof waarbij Dirk Brouwer (1937-1983) centraal staat

 

De Vlaardingse kunstenaar Dirk Jaap Brouwer (1937-1983), opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunst in Rotterdam, verwierf bekendheid door zijn etsen, schilderijen en vanaf midden jaren ’60 van de 20e- eeuw met drukwerkillustraties en stripverhalen.
In zijn werk komen niet alleen Vlaardingse onderwerpen terug zoals de veranderende stad en de milieuvervuiling in het Rijnmondgebied. Ook de toenmalige dictaturen in bijvoorbeeld Chili en Argentinië verwerkte hij in zijn maatschappijkritische kunstwerken.
De stripverhalen die Dirk Brouwer maakten hebben veelal een satirische ondertoon. Jarenlang werkte hij aan het stripboek ‘Jojo’; dat na zijn overlijden verscheen.

Marieke van ’t Hof (1944), partner van Dirk Brouwer. Autodidact.
Zij schildert het Noord-Franse landschap in acryl en oliepastel waarin vooral kleur en licht belangrijk zijn. Ook maakt Van ’t Hof elektrografiek, geïnspireerd door haar reizen naar onder andere het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Eerdere exposities waren te zien in Rotterdam, Den Haag, Vlaardingen, Italië en Noord- en Zuid-Frankrijk.

Jeroen Brouwer (1967), zoon van Brouwer en Van ’t Hof studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam beeldhouwen en monumentale vormgeving. Hij werkt freelance voor verschillende architecten- en stedenbouwkundige bureaus. In zijn grafiek verwerkt hij indrukken opgedaan tijdens zijn vele reizen naar Azië, Afrika en Centraal-Amerika. Het zijn collages van persoonlijke herinneringen. Zijn werk is te zien in diverse galeries en op kunstbeurzen.